Ve dnech 23. a 24. září 2015 pořádala Justiční akademie školení knihovníků resortu justice. Školení se zúčastnilo 27 knihovnic ze všech stupňů soudů, státních zastupitelství i Ministerstva spravedlnosti ČR.

První den šk {modal url="images/stories/Tiskove_zpravy/SKOLENI_KNIHOVNIKU/Tda_2.jpg" group="mygallery"}Tda 2{/modal}olení byl věnován novým pravidlům katalogizace RDA (Resource Description and Access), která byla Národní knihovnou ČR přijata jako závazná pravidla pro popis knih od června letošního roku a jsou závazná pro všechny typy knihoven. Lektorka, Mgr. Jarmila Trnčáková, vedoucí oddělení služeb z krajské knihovny F. Beneše ve Zlíně, osvěžila první den školení také zásadami mozkového joggingu a trénování paměti.

{modal url="images/stories/Tiskove_zpravy/SKOLENI_KNIHOVNIKU/Tda_4.jpg" group="mygallery"}Tda 4{/modal}Další den školení byl věnován knihovnickým systémům a možnostem budování souborného katalogu. Lektor, ing. Petr Štefan ze společnosti KP–SYS zabývající se vývojem a podporou automatizovaných knihovnických systémů, nastínil různé možnosti vybudování souborného katalogu pro knihovny resortu justice a byl zahrnut množstvím věcných dotazů a na toto téma se rozpoutala plodná diskuse.

Závěrem se všechny zúčastněné knihovnice shodly, že myšlenka vybudovat souborný katalog by přispěla k zefektivnění práce i úspoře finančních prostředků, je však třeba odstranit nejednotnost v používaných knihovnických systémech na jednotlivých stupních soudů.

{modal url="images/stories/Tiskove_zpravy/SKOLENI_KNIHOVNIKU/Skupina_3.jpg" group="mygallery"}Skupina 3{/modal}Jako reálné se jeví vytvořit souborný katalog, nejprve pro knihovny, které již mají a používají knihovnický systém firmy KP–SYS, tedy knihovny Justiční akademie, knihovny Ministerstva spravedlnosti ČR, knihovny Vrchního soudu v Praze a knihovny Vězeňské služby ve Stráži pod Ralskem. Další knihovny z resortu justice se mohou připojit později, podle svých možností.

Okamžik, prosím. Načítám data...