Ve dnech 30. září až 2. října 2024 se v prostorách Justiční akademie v Kroměříži konal jubilejní 20. ročník konference "Etika v právu". Tuto prestižní akci, organizovanou Justiční akademií, navštívili soudci, státní zástupci, akademici i filozofové, aby diskutovali o současných i budoucích výzvách právní etiky.
První den konference byl věnován panelu nazvanému "Etické normy, respekt a odpovědnost v právnických profesích a filozofie viny". Moderování panelu se ujal soudce Nejvyššího správního soudu Vojtěch Šimíček. Diskutujícími byli předseda ústavního soudu Josef Baxa, předseda Nejvyššího soudu Petr Angyalossy, nejvyšší státní zástupce Igor Stříž a filozofka Tereza Matějčková. Debata se zaměřila na vzájemné vztahy mezi právnickými profesemi a na udržení kolegiality při respektování jejich rozdílných úkolů v ochraně práv jednotlivců i veřejného zájmu. Zmíněny byly také některé významné osobnosti, jako Otakar Motejl, Jiří Bičovský, Jan Sokol a Jan Vyklický, které se zasloužily o prosazování etických principů v právní praxi. Tereza Matějčková ve svém příspěvku nabídla účastníkům podněty k zamyšlení nad pojmy vina, pravda a spravedlnost v kontextu děl Franze Kafky a Ferdinanda von Schiracha.
Druhý den konference převzal moderování soudce Nejvyššího správního soudu Pavel Molek. Úvodní panel druhého dne byl věnován vzájemnému dialogu mezi právnickými profesemi. Diskutujícími byli vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, soudkyně ústavního soudu Daniela Zemanová, předseda České advokátní komory, Robert Němec, advokátka Dana Prudíková, prezident Exekutorské komory Jan Mlynarčík a prezident Notářské komory Radim Neubauer. Diskuze se soustředila na výzvy a problémy v komunikaci mezi jednotlivými profesemi a také na způsoby, jak by mohla být vzájemná komunikace vylepšena.
Odpolední panel zahájila soudkyně Evropského soudu pro lidská práva Kateřina Šimáčková zamyšlením nad nejnovějším vývojem judikatury ESLP ke svobodě projevu soudců a jejich účasti na sociálních sítích či k soudcovské podjatosti. Diskutována byla také podjatost soudců a stereotypy v české justici. Následoval příspěvek prorektora pro rozvoj, legislativu a informační technologie Masarykovy univerzity Radima Polčáka, který se zaměřil na vliv umělé inteligence na právní praxi a etické výzvy, které přináší. Program druhého dne zakončil se svou historicko-sociologickou úvahou nad proměnami etiky v právu nově jmenovaný soudce Ústavního soudu Jiří Přibáň.
Třetí a závěrečný den konference přinesl panel "Od filozofie k právu: Filozofické úvahy a historický kontext", který opět moderoval Pavel Molek. Jiří Jachan a Miroslav Kadlčík zavzpomínali na počátky Justiční akademie a na úsilí, které pomohlo etablovat téma právní etiky na této konferenci. Děkan Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni Stanislav Balík přednesl úvahu o roli právníka v profesním i osobním životě a jeho významu pro demokracii a ochranu lidských práv. Závěrečným řečníkem byl filozof Václav Bělohradský, který se zaměřil na fenomén dezinformací, konspiračních teorií a důvody nedůvěry v demokratické instituce.
Konference "Etika v právu" byla opět významným setkáním odborníků, kteří měli možnost diskutovat o zásadních otázkách týkajících se právní etiky a ukázala, jak důležitý je dialog mezi právnickými profesemi. Účastníci ocenili výkony panelistů a skvělou práci obou moderátorů, Vojtěcha Šimíčka a Pavla Molka. Jejich zkušenosti a profesionální vedení debat byly klíčové pro hladký průběh akce a přispěly k vysoké kvalitě diskuzí a k celkovému úspěchu konference.

IMG9012-1
IMG9021
IMG9803-1
IMG9888-1
IMG9012-1
IMG9021
IMG9803-1
IMG9888-1

Okamžik, prosím. Načítám data...