Výjezdní zasedání LRV  se pod vedením jejího předsedy Jiřího Pospíšila uskutečnilo v době od 28.dubna do 1.května 2011 v Justiční akademii v Kroměříži.

Jediné téma jednání  – nový občanský zákoník a s ním spojená rekodifikaci soukromého práva v České republice.

První výjezdní zasedání Legislativní rady vlády k rekodifikaci soukromého práva se uskutečnilo rovněž v Kroměříži, a to na jaře 2009, tedy po devíti letech prací na novém civilním kodexu. Vláda Mirka Topolánka předložila nový občanský zákoník Poslanecké sněmovně ČR v květnu 2009, těsně před svým pádem. Po nástupu úřednického kabinetu se legislativní proces zastavil. Pro stávající vládu se stal nový občanský zákoník hlavní prioritou v oblasti legislativy a justice; ministerstvo spravedlnosti na návrhu proto dalšího půl roku pracovalo a věcně jej rozšířilo o úpravu vlastnictví bytů.

Návrh občanského zákoníku zahrnuje úpravu osobního statusu člověka, rodinného práva, věcných práv, práva dědického a práva závazkového. Přináší především podporu principu svobodné vůle. Dává občanovi volnost, aby sám určoval svoje právní vztahy a samostatně se rozhodoval v různých životních situacích. Nabytí účinnosti nového kodexu se navrhuje od 1. ledna 2013.

Okamžik, prosím. Načítám data...