Výňatek z článku

28.11.2012 e15.cz str. 0 Právo & Byznys

Soudnictví, vězeňství

Místopředseda Nejvyššího soudu Roman Fiala mluvil s editorkou časopisu Právo&Byznys o novinkách v dědickém právu, vzdělávání a morálce v justici a o tom, proč se soudce nemá nechat opít rohlíkem.

Byl jste členem komise pro přípravu nového občanského zákoníku (NOZ). Jak se rekodifikace občanského a obchodního práva projeví na působení Nejvyššího soudu (NS)?

Zásadně. Časově to lze rozlišit od 1. ledna 2014, pokud účinnost bude opravdu k tomuto datu. Od tohoto okamžiku začnou vznikat nové právní vztahy podle NOZ a nové spory, které se na soudech budou soudit. Jako NS budeme mít ze zákona stále odpovědnost za jednotný výklad práva ve státě, ale nebudeme mít ani jednu konkrétní kauzu, na kterou bychom ve svém rozhodnutí řekli svůj názor. Tato situace bude trvat, předpokládám, tři nebo čtyři roky, než k nám ze soudů nižších stupňů doputují s mimořádnými opravnými prostředky jednotlivé věci. V té době, abychom nějakým způsobem měli vliv na jednotný výklad práva, budeme dělat dvě věci. První je publikovat rozhodnutí soudů nižších stupňů ve Sbírce soudních rozhodnutí, tedy vybírat je, nechávat je projít připomínkovou procedurou a odhlasovat jako většinový názor, který se pak prezentuje jako názor NS. A druhá je vydávat stanoviska NS, když se zjistí, že je rozhodování různých soudů ve stejných otázkách rozdílné. Z obojího vyplývá, že musíme dobře znát rozhodnutí soudů nižších stupňů, a proto se nyní intenzivně připravujeme na to, jak to udělat, abychom je znali.

Nemůže tedy v oblasti judikatury NS více spolupracovat s Justiční akademií (JA) na vzdělávání?

Možná je dobře, že o tom mluvíte, protože si dlouho říkám, že by bylo dobré, aby JA nebyla podřízena Ministerstvu spravedlnosti, ale NS. Je to svým způsobem logické, protože NS jako vrcholný orgán zastřešuje 96% české justice, tj. věci občanskoprávní, obchodní a trestní. 4% zůstávají správnímu soudnictví. Za těchto okolností mi připadá rozumné, aby JA byla spíše řízena NS. Pro nás by to znamenalo více práce a spousta lidí by mne asi proklela, ale vím, že ani ministr spravedlnosti se takovému řešení nebrání. Bylo by to snazší z hlediska organizování seminářů, protože naprostá většina přednášejících jsou soudci NS. Na tom ovšem nestojí, jestli JA bude, nebo nebude dobře pracovat. Především musí řádně spolupracovat vedení NS, Ministerstvo spravedlnosti a Rada JA.

Jaký je váš názor na vzdělávání poskytované Justiční akademií?

Myslím, že akademie poskytuje maximum možného. S prostředky a možnostmi, které má.

Problém je možná v postavení soudců, vzdělávání jim nemůže být nařízeno.

Skoro myslím, že to není nutné, i když povinnému vzdělávání soudců bych se nebránil. Ale velmi to závisí, na tom, kdo je přednášejícím. Některé semináře mají „vyprodaná“ místa během jednoho dvou dnů. Jiné zůstanou bez povšimnutí. Je na JA, aby nabízela to nejlepší.

 

 

Okamžik, prosím. Načítám data...