Ve dnech 28.2.-1.3. 2013 uspořádala Justiční akademie ve svých kroměřížských objektech  významnou mezinárodní konferenci  na téma KONFLIKTY JUSTICE V ZEMÍCH VISEGRADU

Předmětem dvoudenního jednání byly zejména spory o příslušnost soudů a státního zastupitelství, odnětí přikázání věci, hranice obecného a správního soudnictví, jiné právní názory Ústavního, Nejvyššího a Nejvyššího správního soudu, rozsah působnosti státního zastupitelství.

Na konferenci vystoupili přední odborníci ze zemí Visegradské 4  v oblasti trestního a správního soudnictví.

 

Na téma Judikačního střetu ve špičkách polské soudní moci hovořil Boleslaw Banaszkiewicz z Varšavy. Zástupce Generální prokuratury  Slovenska Jozef Čentéš otevřel otázku oprávnění slovenské prokuratury v netrestní oblasti a Ivan Halász z Ústavu právní vědy Maďarské akademie věd  poukázal na zjevné konflikty v  justici a objasnil  fungování mezinárodních soudních orgánů v poskonfliktních situacích.

První náměstek ministra spravedlnosti ČR František Korbel otevřel současný, velmi aktuelní problém, který sebou nese následné justiční spory v otázkách svobodného přístupu k informacím.
Docent Zdeněk Koudelka z Právnické fakulty Masarykovy university v Brně svým vystoupením na téma Odnětí a přikázání u státního zastupitelství uzavřel bohatý přednáškový blok.

Na základě dělné atmosféry a dokonalého organizačního zabezpečení bylo organizátorům konference doporučeno opětovně vytvořit podmínky pro pořádání této názorové právní diskuze  v Kroměříži.
Účastníci konference mimo bohatý přednáškový program měli také možnost mimo prohlídky objektů Justiční akademie shlédnout i pamětihodnosti města Kroměříže.

 

Okamžik, prosím. Načítám data...