31.5.2013    Haló noviny    str. 1   Titulní strana
(cik)    Ministerstvo spravedlnosti    
Dělba kompetencí mezi soudci a soudními úředníky se musí zpřesnit. Stávající úprava podle Ústavního soudu (ÚS) činí z výjimky »bezbřehé nekonkrétní pravidlo«.


ÚS zrušil část zákona o vyšších soudních úřednících a vyšších úřednicích státního zastupitelství. Důvodem jsou příliš široké a nejasně vymezené kompetence úředníků. Rozhodnutí ÚS má podle stínového ministra spravedlnosti KSČM Stanislava Grospiče racionální opodstatnění. »Je to jedna z prvních věcí, která byla spojena s tehdejším ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem (ODS), ještě za Topolánkovy vlády,« připomněl Grospič, podle kterého bylo proklamovaným cílem zracionálnění justice posílením vyšších soudních úředníků. »Věc byla od počátku složitá, protože na jedné straně ke zracionálnění soudní soustavy nedošlo, navíc to bylo také personálně velice složité naplnit,
jelikož předpokladem byla další příprava lidí Justiční akademií nebo vysokou školou právního zaměření,« upozornil Grospič.

Soudní úředník není soudce

Právní úprava navíc byla příliš nepřesná. Sporný paragraf totiž uvádí, že vyšší soudní úředník smí v občanském soudním řízení a soudním řízení správním samostatně provádět veškeré úkony soudu prvního stupně s výjimkou kompetencí, které norma výslovně přiznává soudcům. Podle soudkyně zpravodajky Ivany Janů ale má snaha o urychlení řízení a odbřemenění soudců své limity a nesmí vést k tomu, aby se ze soudnictví stala prázdná forma. Vyšší soudní úředníci mají podle ní plnit jen pomocnou roli a konat jednoduché úkony, a to jen ty, u kterých to výslovně stanoví zákon. Podle Janů ale zákon z výjimky učinil »bezbřehé nekonkrétní pravidlo«. »Od počátku se diskutovalo o tom, že je určitý moment, kdy rozhodování

úředníků by nemělo nahrazovat rozhodnutí soudů.
Hranice ale byla nejasná, « potvrdil Grospič. » Domnívám se navíc, že i další takzvané reformní kroky, které Pospíšil později prosazoval, vytvářely takový dvojí výklad, co vlastně může rozhodnout soudní úředník a co by měl rozhodnout soud, « upozornil stínový ministr KSČM.

Návrh na zrušení sporného ustanovení podal Vrchní soud v Praze v roce 2010. Soudce vrchního soudu Ladislav Derka nález přivítal. Nárůstu práce se neobává, úředníci prý soudcům pomáhat nepřestanou. »Oni samozřejmě mohou spolupracovat se soudci, může být situace taková, že to rozhodnutí bude ve velkém rozsahu vypracováno a podepsáno vyšším soudním úředníkem, nicméně je povinnost soudce, aby se s tím rozhodnutím seznámil a aby ho podepsal, « řekl Derka.

Nyní musí zákonodárci do konce roku nově vymezit nebo zpřesnit dělbu kompetencí mezi soudci a soudními úředníky. Sporné ustanovení totiž přestane platit 31. prosince 2013.
***
Grospič: Je určitý moment, kdy by rozhodování úředníků nemělo nahrazovat rozhodnutí soudů. Hranice ale byla nejasná.

Okamžik, prosím. Načítám data...