Výňatek z článku:

Rozhovor s Mgr. Františkem Korbelem, Ph. D, náměstkem ministra spravedlnosti pro legislativu

* Nový občanský zákoník (NOZ) přináší řadu významných změn – čím se zabývá Ministerstvo spravedlnosti před blížící se účinností 1. ledna 2014?



Ministerstvo spravedlnosti prochází Parlamentem jako předkladatel a koordinátor doprovodné legislativy. Její schvalování probíhá zatím úspěšně, podle plánu, tak aby byla dodržena stanovená účinnost nového občanského zákoníku k 1. lednu 2014. Realizujeme také vzdělávací projekt „Nové soukromé právo“. Justiční akademie připravila rozsáhlý cyklus školení. Letos máme 130 seminářů na jednotlivé oblasti a novinky soukromého práva. Většina seminářů je vícedenních a provádíme je ve všech krajích. Naši lektoři jsou ti nejlepší experti, část je z rekodifikační komise Ministerstva spravedlnosti, tj. vlastně autoři zákoníku, a část jsou soudci z Nejvyššího soudu.

* A co informace pro veřejnost?

Ministerstvo zřídilo speciální internetové stránky obcanskyzakonik.justice.cz (bez www), kde čtenář nalezne všechny potřebné informace. Všem ji doporučuji. Jsou tam texty zákonů, jednoduchá shrnutí změn, články z tisku i odborné literatury, výkladová stanoviska naší skupiny expertů a mnoho dalšího. Od léta se bude Česká televize věnovat jednotlivým kapitolám z nového občanského zákoníku v Událostech a dalším zpravodajství. Uvažujeme ale o osvětě i v jiných formách a formátech - na obrazovku by se tak mohl například vrátit zpívající právník Ivo Jahelka nebo animovaný miniseriál věnovaný kodexu. Přidá se i Český rozhlas.

Okamžik, prosím. Načítám data...