6.2.2014    Moravské hospodářství    str. 8   Nový občanský zákoník
(mk)    Ministerstvo spravedlnosti    
nová judikatura

Nový občanský zákoník vnesl do českého právního prostředí nejistotu. Zdaleka ne u všech změn se odborníci shodnou, jaký budou mít praktický dopad. A to i přesto, že ministerstvo spravedlnosti ve spolupráci s Justiční akademií připravilo pro soudce, státní zástupce i justiční personál mnoho školení, která je měla na práci s novým občanským zákoníkem připravit. Školení probíhají od schválení zákoníku v roce 2012. „Celkem se do konce loňského roku konalo v rámci projektu nazvaného Rekodifikace téměř sto padesát školení. Alespoň jednoho školení se zúčastnilo přes tři tisíce lidí. Do konce roku 2013 jsme měli více než dvanáct tisíc individuálních účastí. To znamená, že průměrně byli účastníci téměř na čtyřech školeních,“ vypočítal manažer projektu Rekodifikace Matěj Pilát z Justiční akademie. Školení budou i nadále pokračovat, ale jen v omezené míře. „Zároveň vzniknou e-learningové moduly, díky kterým se zaměstnanci justice s novým občanským zákoníkem seznámí,“ podotkl Pilát.

 

Kromě těchto školení se konaly i další semináře. „Zmínit lze také osvětu pro pracovníky veřejné správy, kterou má na starosti projekt Nové soukromé právo. Jeho primárním úkolem je odpovídat na konkrétní dotazy právě od pracovníků veřejné správy k výkladovým nejasnostem, které vyplývají z nového občanského zákoníku. Dále jsme v rámci projektu vytiskli a na Czech pointy rozeslali osm set tisíc kusů informačních brožur k zákoníku,“ popsal další přípravu ministerstva spravedlnosti jeho mluvčí Robert Schuster.

I přes tuto přípravu ale soudci upozorňují, že výklad nového zákoníku se bude ustalovat několik let. „Představa, že ten kdo absolvuje všechna nabízená školení, se bude poté dobře orientovat ve více než třech tisících paragrafech nového občanského zákoníku a veškeré doprovodné legislativě, je scestná. I kdyby se je někdo naučil nazpaměť, tak to ještě neznamená, že zákoníku rozumí,“ upozornil místopředseda Krajského soudu v Brně Pavel Bachratý.

Problém podle něj bude výklad jednotlivých ustanovení a jejich vzájemné souvislosti. „Na některá ustanovení mají i sami spoluautoři zákoníku různé názory. Legislativní změna je tak zásadní, že bude trvat desítky let, než si soudci novou civilní úpravu dostatečně osvojí, než se ustálí výklad a než vznikne nějaká základní judikatura,“ dodal Bachratý.

Soudci také mají ztíženou situaci tím, že některé spory budou rozhodovat ještě podle starého občanského zákoníku. „Nikdo neví, kolik sporů podle úpravy platné do konce loňského roku ještě vznikne a kolik jich skončí u soudu. Takové spory se mohou dostat k soudu klidně až za tři roky nebo i později,“ podotkl Bachratý. Spory podle nového zákoníku se k soudům dostanou pomalu, první budou možná už koncem tohoto roku. „Je třeba zdůraznit, že soudci se vzdělávají na úkor plnění svých běžných pracovních povinností, takže pokud jsou na školeních nebo studují nové zákony, tak nesoudí,“ upozornil místopředseda Krajského soudu v Brně. Práce soudů se tak zpomalí.

Okamžik, prosím. Načítám data...